Gezondheid

Het gezegde 'Zo gezond als een vis' bestaat niet voor niets, want vis bevat veel vitamines, mineralen, eiwit, ijzer en gezonde vetten. Vis hoort daarom thuis in een gezond voedingspatroon. De Gezondheidsraad adviseert daarom minimaal 1x per week vis te eten voor de benodigde vitamines, mineralen en vetten. Meer eten mag en kan natuurlijk altijd, want vis is naast gezond natuurlijk heel erg lekker.

Gezondheid

Vis, één bonk vitamine zee

Vis zit boordevol vitamines, mineralen, eiwitten en goede vetten. Vis bevat hoofdzakelijk de vitamines A, D en B12 en jodium, selenium en ijzer. De hoeveelheid goede vetten (Omega-3 vetzuren) is afhankelijk van het vetgehalte van de vissoort. Onderstaand schema geeft aan welke effecten de verschillende vitamines, mineralen en overige voedingsstoffen hebben op het lichaam.

Dit zit er in vis: Dit is goed voor:
Vitamine A De ogen, de huid, de groei en de weerstand
Vitamine D Stevige botten en tanden, de hersenen en voorkomen van depressies
Vitamine B12 De aanmaak van rode bloedcellen, goede werking van het zenuwstelsel
Jodium Een goed werkende schildklier
Selenium Een goed werkende schildklier, de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel

Omega-3 vetzuren

Met name vette vissoorten zijn rijk aan Omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn goed voor het hart- en de bloedvaten en zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram Omega- 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals makreel, zalm, haring, paling en sardines.

Meer over vette en magere vissoorten

Eiwitten

Vis is een van de meest eiwitrijke voedingsbronnen. Het bevat ongeveer 20% eiwitten, afhankelijk van de vissoort.

De eiwitten in vis zijn erg goed te verteren door het lichaam omdat deze geen collageen of elastine bevatten, de zogenaamde bindweefsel eiwitten. In eiwit zitten aminozuren waar het lichaam niet buiten kan. Genoeg eiwit eten is dus belangrijk voor een goede gezondheid. Zo heeft recent onderzoek aangetoond dat eiwitten helpen de bloeddruk te verlagen en de bloedvaten soepel te houden. Verder helpt een eetpatroon met relatief veel eiwit om op gewicht te blijven. Dat komt doordat eiwit goed verzadigt en belangrijk is om het spierweefsel in stand te houden. De volgende vissoorten bevatten veel eiwit: kabeljauw, sardientjes, makreel, forel, tonijn, zalm, haring, krab, kreeft en garnalen.

IJzer

Vis is een natuurlijke bron van ijzer, een mineraal dat belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Er bestaan twee soorten ijzer, heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke voedingsmiddelen en heeft het voordeel dat het sneller wordt opgenomen door het lichaam, dan non-heemijzer. Omdat vis het dierlijke heemijzer bevat, is het een goede bron van ijzer. Vooral zeevis en weekdieren (kokkels, mosselen en oesters) zijn erg rijk aan ijzer.

Vis & Bladgroente

Nog altijd leeft bij sommige mensen de veronderstelling dat je vis en bladgroente niet met elkaar dient te combineren. Reden om duidelijkheid te bieden. Dit advies is al een aantal jaren geleden aangepast na onderzoek van EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Het is dus prima om nitraatrijke groenten zoals spinazie, andijvie of sla te combineren met vis- of schaaldieren. Dat komt goed uit, want het is een heerlijke combinatie! 

Vind hier recepten met Vis & Bladgroente

Bron: Voedingscentrum

 

Visconsumptie voor jonge kinderen

Ook voor jonge kinderen is het belangrijk om iedere week voldoende vis te eten. Uit landelijk onderzoek in 2014/2016 bleek namelijk dat ongeveer de helft van jongere kinderen aan hun wekelijkse hoeveelheid fruit, groente en vis komt.

Het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) heeft hier een tabel voor ontwikkeld. In deze tabel staan voor drie verschillende leeftijdscategorieën de hoeveelheden groenten en fruit per dag aangegeven en de hoeveelheid vis per week. Deze tabel moet het inzichtelijk maken voor ouders om de aanbevolen richtlijnen aan te houden.
Uit het onderzoek van het CBS bleek dat jongere kinderen vaker voldoende fruit, groente en vis aten dan de leeftijdscategorieën 4 tot 9 jaar en 9 tot 12 jaar dat deden voor hen aanbevolen hoeveelheden. Maar dat in totaal de helft van alle leeftijdscategorieën niet de aanbevolen hoeveelheid fruit, groente en vis binnen kreeg. 

© CBS

Bronnen en recent onderzoek:
 

De Gezondheidsraad heeft nieuw advies uitgebracht voor zwangere vrouwen en visconsumptie (juni 2021): In het kort: eet twee maal per week vis (waarvan eenmaal vette vis) en het slikken van supplementen is niet nodig. Het Voedingscentrum geeft dit advies weer.

Ook wordt permanent onderzoek gedaan naar gezondheidsvoordelen op verschillende terreinen, als :

  • Hersenontwikkeling baby
  • Dementie
  • Hart en bloedvaten